Tässä tehtävässä tarkoitus oli etsiä oman alan tietosuojakysymyksiä käsitteleviä keskusteluja. Tässä tehtävässä tuli pohtia seuraavia asioita:

  • Millaisia seikkoja sosiaalisia verkkotyökaluja työyhteisöissä käyttävän henkilön pitäisi ottaa huomioon tietosuojan näkökulmasta
  • Mitä ovat avoimuuden ja läpinäkyvyyden edut 
  • Milloin henkilökohtaisten tietojen jakamisesta olisi hyötyä työyhteisön kannalta
  • Millaista vahinkoa voi syntyä ellei henkilökohtaisten tietojen suojaamisesta huolehdita

Tietosuojakysymyksiä käsitteleviä keskusteluja en löytänyt etsinnöistä huolimatta. Paljon löytyi ohjeistuksia ja koulutuksia tietosuojakäytäntöihin liittyen sosiaali- ja terveysalalla. Turhaan ei mielestäni kouluteta tietosuojakäytännöistä. On huomioitavaa että sosiaali- ja terveysalalla on erittäin tärkeää ettei työpaikan tapahtumat kuulu työpaikan ulkopuolisille. Sosiaalisessa mediassa ei kuulu puhua mitään potilasasioita, tai edes muunnellusti tapahtumia työpäivän tapahtumista.

Työyhteisö voi pitää blogia, instagram tai facebook tiliä jolloin tulee kaikilta jotka esiintyvät julkaistuissa kuvissa olla lupa kuvien julkaisuun. On kuitenkin harkittava minkälaista sisältöä julkaisee. Sosiaali- ja terveysalalla monella on salaiset numero ja osoitetiedot joten moni ei välttämättä halua nimeään julkaistavan työpaikan kuvissa, itse koen myös että kuvani voi julkaista ilman koko nimeä.

Hyvänä esimerkkinä tällä hetkellä tietosuojan tärkeydestä ja suojauksesta on Lahden Kaupungin tietoverkkoon tehty kyberhyökkäys. Jonka vaikutukset näkyvät pitkälle syksyyn. Tässä linkki uutisen :  https://yle.fi/uutiset/3-10827423

Nyt on myös paljon käyty keskustelua onnettomuuspaikoilla kuvaamisesta ohikulkijoiden osalta. Kuinka moni omainen haluaisi nähdä omaisensa onnettomuudessa sosiaalisen median kuvissa ennen kuin saanut virallisen tiedon virallisen tahon kautta. Itse ainakin koen että on erittäin loukkaavaa kuvata onnettomuustilanteita joissa on voinut tulla esim kuolleita.

On hyvä jokaisen pohtia miten toimii sosiaalisessa mediassa työpaikan edustajana, kaikki ei ole soveliasta kommentointia tai kuvien julkaisua.